actueel

Op 20 Augustus 2015 is er in Naaldwijk wer de nationale zomerbloemententoonstelling geweest waar door de Nederlandse vereneging van Bloemengroothandelaren ( VGB )een prijs is uitgereikt aan het meest veelbelovende product van 2015

Wij zijn er erg trots op dat de jury onze Kissi PonPom heeft uitgekozen.

Delphinium Kissi PonPom


Wij hebben voor de Tentoonstelling ook nog Helleborus Anna's Red ingestuurd ( erg vreemd dat ze nu bloeien maar schijnbaar waren ze iets van slag dat ze in Augustus bloemen gaven ipv April.)

Daarmee behaalden wij de score 9.65 wat een 1 ste prijs inhield in de catagorie overige zomerbloemen.

Daarnaast bleek de 9.65 ook de hoogste score van de hele tentoonstelling te zijn wat ons de Titel Meester Teler opleverde waar wij natuurlijk erg trots op zijn

Helleborus Anna's Red


nieuws >> actueel

het oogst seizoen start erg laat dit jaar

26/11/2014


het jaar is voor ons ten einde

Na een zeer matig seizoen in 2013 hebben we dit jaar als een top jaar kunnen afsluiten.

We hebben dit jaar redelijk stelen kunnen snijden en kregen op de veiling hele mooie prijzen dus kijken we met voldoening terug. Ook de introductie van ons nieuwe ras Delphinium Kissi Jeans Blue is een groot succes geweest en werdt door de handel erg gewaardeerd.

In April komen we weer terug en beginnen dan met Helleborus, waaronder ook weer een nieuw soort (dark maroon)

Ook hebben we weer 2 nieuwe Delphinium's te weten Kissi Pompon en Ocean Blue
25/05/2014


Het voorjaar op de kwekerij is aardig op gang gekomen.

De oogst gaat denk ik over een dag of 10 beginnen. We zullen in Aalsmeer gaan veilen dit jaarHet snijseizoen zit er voor ons weer op. De storm heeft de laatste bloemen omver geblazen en het wordt tijd om alles weer klaar te maken voor het rooiseizoen. We kunnen nu beginnen met het gaas afhalen en onkruid vrij maken van de planten die vast blijven staan.

We kijken terug op een raar seizoen . Het begon al heel laat door de lange winter en hadden een nogal onregelmatig aanvoer patroon doordat we heel veel jonge planten miste door een fout in de vermeerdering in de weefselkweek . Voor volgend jaar ziet het er een stuk beter uit, betere afspraken gemaakt met het laboratorieum.


Ook komen we volgend jaar weer met een nieuw soort nl. Delphinium Kissi Jeans Blue


30/08/2013


Het lijkt er dan eindelijk op dat we bloemen gaan krijgen. Het jaar heeft nog niet meegezeten maar nu lijkt het erop dat het mooie nazomer weer meezit.

op de video is een indruk van de kwekrij te zien en de hoeveelheid knoppen die er bijna aankomen.

Zoals het er nu uitzien komt er een mooi kleurrijk najaar20/08/2013


Helaas hebben we dit jaar nogal wat tegenslagen in de productie met als gevolg dat heel weinig productie hebben op het moment. Ze zeggen weleens alles komt in drieën en dat lijkt dit jaar bij ons echt het geval.

 

Het begon afgelopen winter al met de productie van jonge weefselkweek planten in het laboratorium, van de bestelde aantallen is maar 10 % geleverd.

 

Om dit op te vangen hebben we meer planten dan normaal gedeeld en in de vriescel bewaard om uit te planten. Helaas hadden we door lekkage een storing in de vriescel en is die veel te ver gaan invriezen met als gevolg dat de groeikracht slecht is en veel uitval in de planten.

 

Door een heel laat voorjaar kwam de bloei erg laat wat ook voor de 2de snee het gevolg heeft dat die laat komt.

De Delphinium doet dit jaar zijn Nederlandse naam (ridderspoor) eer aan. We moeten op het moment de ridders aardig (op)sporen. Zo krijg je erg veel kleine partijtjes –emmertjevooremmertje- op de veilingklok maar gelukkig had FlraHolland een vooruit ziende blik en hebben ze de partij heffing behoorlijk verlaagd.

 

Zoals het er nu uitziet krijgen we over een dag of 10/15 weer wat meer productie, te beginnen met de lichte kleuren zoals Lovely Pink , Blush Milka en Floral white.

Ook de andere kleuren geven al wel knoppen maar dat zijn wat tragere soorten dus daar moeten we nog wat langer op wachten.

Er zit nog best wat aan te komen maar dan moet de kou niet te vroeg komen.

 

Het heeft wel een paar positieve punten die tegenvallende productie,

wij hebben het land nu zo goed als onkruid vrij en dat lukt normaal in de zomermaanden niet.

Ook heb je op deze manier de tijd om eens goed uit te proberen welke middelen wel of net effect op de groei van planten hebben. We hebben nogal wat plantversterkers en dergelijke ingezet en nu we wat meer tijd hebben is het te doen om sommige stukken wel te behandelen en andere niet. Het geeft aardige inzichten om het aankomende jaren weer beter te doen.

Om het risico voor volgende jaren te verminderen hebben we nu ook de belangrijkste soorten bij meerdere Laboratoriums onder gebracht zodat we niet meer zo afhankelijk zijn van 1 partij. Al doende leert men.


Hoe het jaar ook verder loopt, verloren is het niet. We hebben veel ideeën hoe het de volgende jaren alleen maar beter kan.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


28-/07/2013


 

Door de drukte van de eerst snee ben  ik  er   niet toe gekomen om wat over het wel en wee van de kwekerij te vertellen. Door het late voorjaar zijn de bloemen nu  masaal tegelijk  gekomen. Normaal lopen verschillende plantingen mooi in elkaar over dit jaar kwam alles tegelijk.

Helaas  betekent dat dat we nu een tijdje met heel weinig bloemen zitten .


Op dit moment hebben we dus veel zeer kleine partijtjes op de kar die naar de veiling gaat. Hopelijk zal dit met een paar weken weer beter worden.

09/06/2013

Delphinium Kissi Blush Milka

Het snijseisoen begint er dan eindelijk aan te komen. de eerste knoppen beginen kleur te geven.

Al met al is het seisoen zo'n 3 weken te laat door de lange winter.

Het 'weerbaar' telen lijkt z'n vruchten af te werpen. mooi donker blad en een gezond groeiend gewas zonder dat we chemie in de vorm van bestrijding of voeding hebben hoeven in te zetten, hopelijk kunnen we dat het hele jaar volhouden.

Wekelijks spuiten we nu met compostthee in een eigen gemaakte" brewer"

compostthee brewer

Dit apparaat hangt in een vat water en onderin blazen we lucht. Dat gaat samen met    water omhoog door een filter waarin compost en diverse ingredienten zitten.   zodoende komen bacterie en schimmelsporen vrij wat we dan weer over het gewas spuiten  waarmee een sterk gezond gewas krijgen


07/04/2013


Deze week gaat het weer eindelijk de goede kant op , we zijn druk aan het poten en de overjarigen willen eindelijk gaam groeien.Afgelopen tijd heb ik een soort van silo gemaakt om de voeding makkelijk in een voedingsdoseer apparaat te krijgen en dat heb ik nou kunnen testen. Het maakt het inderdaad erg makkenlijk zoals op de video te zien is
01/04/2013


Het wil nog niet echt vlotten met 't voorjaar. De Helleborus bloemen hebben een behoorlijke optater gekregen van de lange winter. Zoals het er nu uitziet zullen we daar niet veel van snijden. Alle bloemen die boven de grond staan zijn bezweken aan de vorst, we zullen het moeten hebben van de knoppen die nog onder de grond zitten maar dat zijn er niet veel meer. Helaas, volgend jaar nieuwe kans.


Gelukkig kan Delphinium er beter tegen alhoewel ze wel erg laat boven de grond komen. Andere jaren staan de overjarige planten al ruim boven de grond om deze tijd en nu komen de eerst pas net boven.

Vandaag eindelijk begonnen met de eerste gescheurde planten die in de vriescel stonden te poten, maand vertraging. vanaf nu elke week een deel poten om zo bloeispreiding te krijgen.


Het voordeel van een lang winter is wel dat we tijd hadden om diverse klusjes te doen waar we meestal niet aan toe komen.

Ook geeft zo'n lang winter je de tijd om weer meer info op te doen om nog duurzamer te telen en zo op compostthee gekomen, het schijnt een erg goed middel te zijn om de planten weerbaar te maken tegen ongemakken zoals meeldauw.

17/03/2013

vandaag de bloemencatalogus weer gevuld met de te verwachtte aantallen voor aankomend seizoen

tevens de laatste hand gelegd aan de vernieuwde website
11/03/2013


De lange winter speelt ons parten. volgens de planning zou het land klaar moeten zijn en zouden we nu aan het poten moeten zijn.

Helaas kunnen we door De sneeuw en de vorst buiten niet veel doen en gebruiken we de tijd om de website te vernieuwen en diverse aanpassingen aan machines en dergelijke te doen.

De Delphinium zal de vorst wel goed doorstaan met als we pech hebbewn wat bloeiverlating. Hoe het met de Helleborus gaat zullen we zien zodra de koude periode over is.