bedrijf >> oogst
Delphinium
Eind mei of begin juni ( afhankelijk van het weer) is het de beurt aan de Delphinium’s.
Buiten worden de rijpe bloemen gesneden en wordt een eerste sortering op kwaliteit gemaakt.
Voor de oogst hebben wij speciale karretjes gemaakt waarin de bloemen in matjes neergelegd worden. Als een matje vol is gaat die in een geïsoleerde verzamelkar. In de schuur kan uit die verzamel kar een binnen kar uit gehaald worden van waaruit de bloemen verwerkt worden.
Eenmaal in de schuur wordt alles op lengte en kwaliteit gesorteerd.
Om te voorkomen dat de bloemen gaan uitvallen, komen ze eerst op een speciaal voorbehandelings middel te staan.
Daarna kunnen ze worden ingehoest en klaargemaakt worden voor de veiling. Hierbij wordt nog een keer nagekeken of er geen afwijkingen in zitten. Op deze manier wordt er minimaal 3 x op kwaliteit gecontroleerd.
Rond begin November is het over met de aanvoer, afhankelijk wanneer de vorst toeslaat
Helleborus
Van af ongeveer half april tot en met eind mei is de aanvoer van Helleborus orientalis
Dit is wat later dan veel collega Helleborus kwekers, omdat wij pas aanvoeren als de bloemen behoorlijk rijp zijn. Dit is om de houdbaarheid te verbeteren. Een Helleborus op is pas goed houdbaar als hij goed rijp is en dan is het ook gelijk een sterke snijbloem.
De bloemen worden op het land per stuk gesneden, dit kan niet in een keer omdat niet alle bloemen tegelijk rijp zijn. In de schuur wordt de kwaliteit beoordeeld en op lengte gesorteerd. De bloemen worden per 10 gebost en per 40 in een emmertje gedaan waar een houdbaarheidsmiddel aan is toegevoegd. Nog diezelfde avond gaan ze naar de veiling waar ze de volgende ochtend worden geveild.
Anemone
Eind september en oktober zijn de Anemonen goed om te snijden. Om de juiste rijpheid te hebben worden ook deze per stuk gesneden en in de schuur gesorteerd.
Wij veilen deze met 10 in een bos en per 1 of 2 bossen in een hoes gedaan ter bescherming.
De meest voorkomende lengte waarin wij veilen is
60 en 70 cm
De Anemonen behandelen wij op een speciale manier voor zodat uitvallen wat normaal vaak voorkomt zo goed als voorkomen wordt
Voor alles geld dat ze tussen oogst en vertrek in een gekoelde ruimte worden bewaard